Valfritt

Jayen - Önskad affisch


Stående

namn: Jay
Andra namn: Herald, Markwart, Waldhäher
Latinskt namn: Garrulus glandarius
klass: Fåglar
storlek: 30 - 35 cm
vikt: 150 - 170 g
ålder: 10 - 15 år
utseende: blå-svarta vingeöverdrag, rosa rygg och topp, svansfjädrar svart, vit rumpa
könsdimorfism: Nej
nutrition typ: Omnivore (omnivor)
mat: Spannmål, ekollon, små däggdjur, mutterfrukter, frukt, insekter
spridning: Asien, Europa, Nordafrika
ursprungligt ursprung: okänd
Sleep-Wake rytm: dagligt
livsmiljö: Lövfällande, barrskog och blandade skogar
naturliga fiender: Rovfåglar
könsmognad: mot slutet av det första leveåret
parningssäsong: April till juni
häckningssäsong: cirka 16 dagar
kopplings storlek: 3 - 6 ägg
socialt beteende: Ensamma
Från utrotning: Nej
Ytterligare profiler av djur finns i Encyclopaedia.

Intressant om jayen

  • Jay eller Garrulus glandarius beskriver en sångfågel som räknas bland korviderna, som är infödd i stora delar av Europa, Asien, Mellanöstern och Nordafrika.
  • Den bevarar löv, barrskog och blandade skogar samt offentliga parker och trädgårdar och kyrkogårdar. Ofta är han också gäst på matplatser i privata trädgårdar.
  • Jays lever som deltagare, vilket beroende på distributionsområdet kan utföra både korta och lokala och mycket långa migrationer.
  • Med en kroppshöjd på cirka 35 centimeter är kajen ungefär lika stor som en Waldohrheule, en kestrel eller en kråka. Han ger i genomsnitt 170 gram på vågen.
  • Jayen är omisskännlig tack vare sin slående fjäderdräkt. Framför allt är de ljusblå och svarta randiga vingeöverdragen och den brungrosa ryggen och toppen tydliga tecken på erkännande. Den snövit krumpan står i skarp kontrast till fjäderdräkt på buken, ryggen och vingarna. Svansfjädrarna är svarta som delar av vingarna, den korta näbb och kinderna.
  • Jayen är skyldig sitt namn på sin egenhet att lägga stora leveranser av ekollon och nötter under vintermånaderna. Han döljer dessa på marken i sitt territorium. Nya träd växer ur många av dessa ekollon och nötter.
  • Jayen är emellertid en omnivore som livnär sig från olika mutterfrukter, liksom på frukt, säd och majs, fågelfrön och olika insekter och deras larver, larver, maskar och sniglar. Ibland förlorar jayen också ägg och häckar av andra fåglar eller en mus.
  • Jayen har också många rovdjur. Speciellt många unga fåglar förföljer kråkor, Uhus eller olika rovfåglar.
  • Hanar och kvinnor går samman och bildar monogama säsongskvigor och kläcks per år ett bo som består av tre till sex ägg.
  • Det platta boet ligger högt upp i ett träd och är mjukt vadderat med mossa. De unga fåglarna tillbringar de tre första veckorna av livet i boet och matas av båda föräldrarna. Även efter att de har flytt ut kvarstår de i sina föräldrar under en tid.
  • Livslängden för jayen är cirka femton år.