I detalj

Den Degu - önskade affischen


Stående

namn: Degu
Andra namn: Buskrot
Latinskt namn: Octodon Degus
klass: Däggdjur
storlek: 11 - 16 cm
vikt: 200 - 280 g
ålder: 3 - 8 år
utseende: brunaktiga färgvarianter
könsdimorfism: Ja
nutrition typ: Fröätare (granivor)
mat: Frön
spridning: Argentina, Chile
ursprungligt ursprung: Sydamerika
Sleep-Wake rytm: dagligt
livsmiljö: Halvöknar
naturliga fiender: Rovfåglar, räv
könsmognad: med 6 månader
parningssäsong: Augusti - oktober
dräktighet: 3 månader
kullstorlek: 1 - 10 ungar
socialt beteende: Familjeförening
Från utrotning: Nej
Ytterligare profiler av djur finns i Encyclopaedia.

Intressanta fakta om degu

  • Degu är en liten gnagare av busksorten som lever exklusivt i Chile i det vilda och har haft en växande popularitet som husdjur i hela tio år.
  • Degus är kompakta gnagare som når en kroppslängd på cirka trettio centimeter med svansen, hanarna är något större och tjockare än kvinnorna.
  • Hennes kappa framträder i en medellång, något okerbrun ton. Buken och benen är täckta med vitaktig päls, de bakre fötter har långa borst på framsidan. Den gles håriga svansen slutar med en svart långsträckt tofs.
  • De mörka ögonen och de tunnhudiga, känsliga och nästan transparenta öronen ger Degus sitt söta utseende, vilket gör henne så attraktiv för ägare av husdjur.
  • Degu-svansen är extremt känslig och kan lätt skadas av skador. Det skadade området kastas av, djuret själv gnagade till benet och kan inte regenereras. Degus kan dock leva utan problem med kraftigt förkortade svansar.
  • Dessa skador lockas främst till Degus i naturen av attacker från rovdjur som rovfåglar, rävar eller ormar. Användningen av svansspetsen fungerar som en effektiv taktik för att inte falla offer för deras angripare och fly snabbt. I fångenskap kan förlusten av svansen också orsakas av felaktig hantering av ägaren eller hängande i buren.
  • I naturen matar Degus huvudsakligen av blad, olika frön och unga växtskott som de lagrar i sina självgrävda markarbeten under de kalla vintermånaderna.
  • Vegetabilisk mat smälts av degu genom jäsningen i blindtarmen. Liksom många andra gnagare, som haren, plockar degu upp dropparna igen, vilket gör att de kan smälta en andra gång och ta upp de näringsämnen som den innehåller.
  • Till skillnad från många andra mindre gnagare, förplanterar Degus sig i naturen bara en gång, sällan två gånger om året. Under parningssäsongen uppför sig hanarna mycket aggressivt mot alla konkurrenter inom gruppen och vill markera byggandet av sina utvalda kvinnor med urin.
  • Efter en graviditetsperiod på i genomsnitt nittio dagar förlossar kvinnan upp till sex unga, redan fullt utvecklade och ammar i endast sex veckor. Tills de når sexuell mognad vid ungefär sex månaders ålder går de ofta med i separata könsgrupper.
  • Som husdjur är Degus relativt krävande, med attityden rekommenderas i små grupper eller åtminstone par, eftersom de är extremt sällskapliga djur. De är intelligenta, fredliga och nyfikna och kan vara mycket vänliga med kärleksfull uppmärksamhet. Eftersom de gillar att flytta mycket, bör man välja en stor bur, helst med många golv och reträttalternativ.
  • I fångenskap kan Degus uppnå en ålder av upp till åtta år om den hålls på lämpligt sätt.